Ode aan de hypothalamus

Ode aan de hypothalamus


Ode aan de hypothalamus!
Bijgaande afbeelding (uit de film ‘Men In Black’) doet mij sterk denken aan de hypothalamus. Omdat de hypothalamus, met haar vier gram en nog niet eens 1% van ons hersenvolume, on-ge-lo-fe-lij-ke buitenaardse prestaties levert! Het is de spil tussen onze hormonen, zenuwen en hersenstucuren en houdt daarmee de handen aan vele knoppen en schakelaars.

vacature
Zou er een vacature mogelijk zijn voor ‘een hypothalamus’, dan zou deze de volgende (hoewel vast niet eens volledige ) omschrijving dragen:
“Sympathieke, collegiale, stress- en blessurevrije duizendpoot met marathonervaring, met bestuurlijke en uitvoerende capaciteiten én met een luisterend oor”

Ligging en functie
De hypothalamus ligt goed beschermd in de middenhersenen. Ze ligt op een plaats waar ons zenuw stelsel zich letterlijk verbindt met ons hormonaal stelsel en waar ze nauwe banden met ons emotionele brein onderhoudt.
Ze verwerkt en coördineert de informatie die we krijgen uit ogen, neus en oren. Overlegt deze met de grote hersenen en daar wordt besloten in welke mate de hypothalamus actie moet ondernemen. Dit gebeurt mede op basis van de gerelateerde herinneringen die zijn opgeslagen in ons emotionele brein.

Een voorbeeldje
Wanneer je een nare ervaring hebt gehad met een tandarts, kan de aanblik van een afbeelding van een tandarts je instinctief de geur van de tandartspraktijk doen ruiken en je hart kan een tandje sneller gaan kloppen. Je kunt zelfs de pijn ervaren die je had toen je de tandarts bezocht. Ook al is dit jaren terug geweest.

Hormonen
De acties die de hypothalamus uitvoert worden voor een belangrijk deel door hormonen gedaan.
De hypothalamus controleert en beheert niet alleen de klieren van ons hormoonstelsel, ze produceert er zelf ook een paar.

Samenwerken
Zo oefent ze samen met de pijnappelklier invloed uit op ons slaappatroon.
Weet ze samen met de alvleesklier wanneer je trek hebt of dorst én gelukkig ook wanneer je genoeg hebt gehad.
Alle voedingsstoffen weet ze samen met de schildklier op celniveau van stof te doen wisselen met de afvalproducten. Daarom heb je het met je 37,2 graden Celsius zo lekker warm!
Met behulp van de thymus weet ze ziektes in de kiem te smoren.
Samen met de eierstokken zorgt ze bij een meisje voor de eerste menstruatie en dat de cyclus met een gezonde regelmaat plaatsvindt tot de tijd dat de overgang zich aandient.

Compassie
Je begrijpt: we kunnen maar beter heel erg lief en mild zijn voor onze hypothalamus. Dan blijft ze er samen met onze bijnier voor zorgen dat we gezond met stress om kunnen blijven gaan.

Hoe je dat doet?
Heel simpel: streel je ogen met mooie natuur en prachtige kunst. Streel je oren met muziek die je mooi vindt en het ritme van je hart ondersteunt. Streel je neus door een bosje fresia’s of rozen te kopen of lekker te koken.

Even zo belangrijk
Maak een afspraak met mij, je voetreflexoloog om je zenuwstelsel te stillen en je hormonen ‘uit te lijnen’.

Tot de volgende ‘blog’: Ode aan de Hypofyse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *